Navštívte nás
Nájdete u nás kompletný sortiment zákuskov a tort z kvalitných surovín.
FondaCake Viac informácií o nás
Pri Strelnici 1
Bratislava - Trnávka
0911214242
Sledujte nás na fb a instagrame
- Úvod
- Cukrársky slovník
Cukrársky slovník
Cukrársky slovník
Osvojte si niektoré základné pojmy

Biela Čokoláda Biela čokoláda je typ čokolády založený na kakaovom masle bez kakaového základu. Obsahuje mliečny základ, cukor, lecitín a príchute (zvyčajne vanilku). Kakaové maslo je ingrediencia používaná do iných druhov čokolád, ktoré ho obsahujú v pevnom skupenstve pri izbovej teplote, pričom v ústach sa začne rýchlo topiť. Biela čokoláda má teda tú istú konzistenciu ako mliečna čokoláda.
CukoriCukor (z nem. Zucker < tal. zucchero < arab. sukkar) je prírodné sladidlo, sladká požívatina. Z chemického hľadiska je to takmer čistá sacharóza (minimálne 99,8 %), teda disacharid zložený z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Vyrába sa v cukrovaroch, najmä z cukrovej trstiny a z cukrovej repy, na trh je dodávaný v kryštáloch, prášku, kockách atď. Svetová produkcia cukru je okolo 160 miliónov ton ročne a cukor je tak hospodársky významná komodita.
FondantFondán je mix cukru a vody. Miešaním sa uvarí hmota, ktorá sa následne vháňaním vzduchu a miešaním ochladzuje. Čím vzniká hmota zvaná Fondán.
KakaoKakao sú semená kakaovníka (kakaové bôby), najmä sušené a čiastočne fermentované semená, z ktorých sa vyrába čokoláda
MascarponeMascarpone je jemný, krémový čerstvý syr vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odstraňovania srvátky. Pochádza z Lombardie (slovo Mascherpa označovalo v tamojšom dialekte syr ricotta), dnes sa však vyrába po celom Taliansku. Mascarpone sa používa ako prísada do dezertov (napr. tiramisu) a tort. Mascarpone je bielej farby, čerstvý vonia ako smotana a často sa zmiešaný so syrom ricotta používa namiesto masla. Rýchlo sa kazí, preto sa zvykol vyrábať v zime. Tento syr ľahko dostane príchuť iného jedla a preto je potrebné ho skladovať oddelene. Mascarpone sa dá kúpiť v obchode, niektorí vyrábajú akúsi imitáciu: Zohrejeme 1 liter smotany na približne 90°C, pridáme 5 ml kyseliny citrónovej alebo zodpovedajúce množstvo citrónovej šťavy a zmes pomaly premiešavame cca. 10 minút, až kým sa smotana nezrazí. Zmes necháme odkvapkať v utierke.
NugátJe to francúzsky cukrík vyrobený šľahaním z bielkov, kým nie sú ľahké a penivé. Na stabilizáciu peny a vytvorenie frapé sa pridáva cukor alebo medový sirup. Pridávajú sa pražené orechy, ako sú mandle, lieskové orechy, pistácie alebo vlašské orechy. Potom sa pridá množstvo ďalších aromatických prísad, aby sa vytvoril nugát s rôznymi príchuťami. Pridávajú sa aj orechy. Nugát sa v Taliansku nazýva torrón a v Španielsku turron.
Otázky a odpovede / FAQ
Odpovede na najčastejšie otázky zákazníkov
?
Comming soon
Už čoskoro