- Štítky blogu
Nájdete u nás kompletný sortiment zákuskov a tort z kvalitných surovín.
FondaCake Viac informácií o nás
Pri Strelnici 1
Bratislava - Trnávka
0911214242
Sledujte nás na fb a instagrame
- Úvod
- Blog
- Tipy, rady, triky
- Mascarpone, syr ktorý si zamilujete
Mascarpone, syr ktorý si zamilujete
Na začiatok vám troška porozprávam čo to vlastne ten pojem Mascarpone je. Mascarpone je jemný, krémový čerstvý syr vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odstraňovania srvátky. Pochádza z Lombardie (slovo Mascherpa označovalo v tamojšom dialekte syr ricotta), dnes sa však vyrába po celom Taliansku. Mascarpone sa používa ako prísada do dezertov (napr. tiramisu) a tort. Mascarpone je bielej farby, čerstvý vonia ako smotana a často sa zmiešaný so syrom ricotta používa namiesto masla. Rýchlo sa kazí, preto sa zvykol vyrábať v zime. Tento syr ľahko dostane príchuť iného jedla a preto je potrebné ho skladovať oddelene. Mascarpone sa dá kúpiť v obchode, niektorí vyrábajú akúsi imitáciu: Zohrejeme 1 liter smotany na približne 90°C, pridáme 5 ml kyseliny citrónovej alebo zodpovedajúce množstvo citrónovej šťavy a zmes pomaly premiešavame cca. 10 minút, až kým sa smotana nezrazí. Zmes necháme odkvapkať v utierke.
Mascarpone je v cukrárenskej výrobe FondaCake spolu so živočíšnou šľahačkou najpoužívanejšia surovina na výrobu dezertov. Pre jemnejšiu chuť dezertov odporúčame šľahať mascarpone spolu so šľahačkou a štipkou cukru. Dosiahneme tým jemnejšiu konzistenciu. Kľudne na základné dezerty v pomere 50% / 50%
Najobľúbenejšia kombinácia k mascarpone je určite ovocie. Nič z dezertov neosvieži tak dobre ako napríklad Pavlova tortička s mascarpone a veeeeeľa ovocím. V nasledujúcom odstavci si predstavíme pár dezertov, ktoré sú pre mascarpone typické.
Dobrú chuť praje Milan
@Autor: Milan Katrinec, texty v tomto článku nie je možné voľne síriť bez súhlasu autora