Maslo vs. Margarín | Blog FondaCake
Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Volajte v čase(Po-Ne, 8-22 hod.)
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 100 € a máte dopravu ZADARMO
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Tipy, rady, triky
  4. Maslo vs. Margarín

Maslo vs. Margarín

Je veľmi dôležité rozlišovať aký tuk konzumujeme. Či už sa jedná o tuk živočíšny alebo rastlinný, celkový podiel konzumovaných živočíšnych tukov by nemal presiahnuť 30% podiel.

Kvalitné rastlinné tuky sú v tomto prípade oleje lisované za studena z kvalitných semien alebo napríklad z avokáda.

Tradičné maslo

Margarín je však tuk ktorý v sebe spája nespojiteľné zložky a tým sú tuk a voda. Na to aby vznikla homogénna margarínová hmota sa pridávajú tzv. emulgátory. Margarín je produkt ktorý bežne v prírode nenájdeme, je zbavený potrebných látok pre ľudský organizmus, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rastlinných tukoch.

Čerstvé maslo

Naproti tomu je tradičné čerstvé maslo, ktoré obsahuje veľa vitamínov rozpustných v tukoch. Nadmerná konzumácia masla však zvyšuje cholesterol. V cukrárstve je však jednou z najpoužívanejších surovín. V kvalitných cukrárenských výrobách nájdete kvalitné maslové krémy, ktorými sa plnia napríklad torty, zákusky, pridávajú sa do korpusov, na mastenie foriem a podobne. Vo FondaCake používame výlučne maslo, margarín u nás nájde miesto iba pre ľudí s rôznymi intoleranciami na mliečne bielkoviny.

Zloženie masla:

    • minimálne 80% mliečny tuk

    • 16% voda

    • 4% mliečna sušina

Zloženie margarínu:

    • rastlinný olej, avšak bez špecifikácie kvality a výrobného procesu

    • modifikované kukuričné škroby

    • E471 najčastejšie používaný stabilizátor

    • kyselina mliečna

    • arómy

    • farbivá

    • voda

Zhrnieme si to teda do faktu, používať margarín do zákuskov ? Rozhodne zo zdravotného a výživového hľadiska nie. Prečo si kaziť chuť a vôňu margarínovými náhradami ? Na túto otázku si musí každý odpovedať sám, intolerancie, vegánstvo a v neposlednom rade cena.

Za nás odporúčame jednoznačne maslo z nepasterizovaného mlieka s min obsahom tuku 80%

Orieškové maslo

@Autor: Milan Katrinec, texty v tomto článku nie je možné voľne síriť bez súhlasu autora

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Sladké novinky do vášho e-mailu
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
Najčítanejšie na blogu
Kde nás nájdete

Pri Strelnici 1

Bratislava - Trnávka, 82104

Kontakty
Logo
FondaCake
Katrinec Milan
Katrinec Milan
Volajte v čase(Po-Ne, 8-22 hod.)
@FondaCake s.r.o.