- Štítky blogu
Nájdete u nás kompletný sortiment zákuskov a tort z kvalitných surovín.
FondaCake Viac informácií o nás
Pri Strelnici 1
Bratislava - Trnávka
0911214242
Sledujte nás na fb a instagrame
- Úvod
- Blog
- Tipy, rady, triky
- Maslo vs. Margarín
Maslo vs. Margarín
Je veľmi dôležité rozlišovať aký tuk konzumujeme. Či už sa jedná o tuk živočíšny alebo rastlinný, celkový podiel konzumovaných živočíšnych tukov by nemal presiahnuť 30% podiel.
Kvalitné rastlinné tuky sú v tomto prípade oleje lisované za studena z kvalitných semien alebo napríklad z avokáda.
Margarín je však tuk ktorý v sebe spája nespojiteľné zložky a tým sú tuk a voda. Na to aby vznikla homogénna margarínová hmota sa pridávajú tzv. emulgátory. Margarín je produkt ktorý bežne v prírode nenájdeme, je zbavený potrebných látok pre ľudský organizmus, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rastlinných tukoch.
Naproti tomu je tradičné čerstvé maslo, ktoré obsahuje veľa vitamínov rozpustných v tukoch. Nadmerná konzumácia masla však zvyšuje cholesterol. V cukrárstve je však jednou z najpoužívanejších surovín. V kvalitných cukrárenských výrobách nájdete kvalitné maslové krémy, ktorými sa plnia napríklad torty, zákusky, pridávajú sa do korpusov, na mastenie foriem a podobne. Vo FondaCake používame výlučne maslo, margarín u nás nájde miesto iba pre ľudí s rôznymi intoleranciami na mliečne bielkoviny.
Zloženie masla:
minimálne 80% mliečny tuk
16% voda
4% mliečna sušina
Zloženie margarínu:
rastlinný olej, avšak bez špecifikácie kvality a výrobného procesu
modifikované kukuričné škroby
E471 najčastejšie používaný stabilizátor
kyselina mliečna
arómy
farbivá
voda
Zhrnieme si to teda do faktu, používať margarín do zákuskov ? Rozhodne zo zdravotného a výživového hľadiska nie. Prečo si kaziť chuť a vôňu margarínovými náhradami ? Na túto otázku si musí každý odpovedať sám, intolerancie, vegánstvo a v neposlednom rade cena. Za nás odporúčame jednoznačne maslo z nepasterizovaného mlieka s min obsahom tuku 80% | ![]() |
@Autor: Milan Katrinec, texty v tomto článku nie je možné voľne síriť bez súhlasu autora