Dezerty a koláče z celého sveta
Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Volajte v čase(Po-Ne, 8-22 hod.)
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 100 € a máte dopravu ZADARMO
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Všeobecne o pečení zákuskov
  4. Dezerty a koláče z celého sveta

Dezerty a koláče z celého sveta

Dezert je záverečným chodom každého jedla, ale nie vždy je to len o konzumácii niečoho sladkého. Aj keď ide o malú porciu, dezert vám môže poskytnúť dôležité živiny a vitamíny. Vo väčšine kultúr sú dezerty vyhradené na špeciálne príležitosti a nejedia sa každý deň. To však neznamená, že nemôžeme mať zákusok a taktiež ho spapať :) Vo svete existuje toľko variácií tort a iných dezertov, že si každý nájde niečo, čo mu vyhovuje.

Najlepšie dezerty z celého sveta

V tejto desiatke sa pozrieme na niektoré z najlepších a najobľúbenejších dezertov z rôznych častí sveta. Z každého kontinentu máme jeden, počnúc Európou. Poďme sa pustiť do najlepších dezertov z celého sveta! Angličania sú známi tým, že majú chuť na sladké a lepkavý(sticky) toffee puding je jedným z ich charakteristických dezertov. Vyrába sa z ďatlí a lepkavej omáčky toffee, ktorá sa naleje na vlhký piškótový koláč. Ďatle sú prirodzene sladké a koláč sa zvlhčí ďatľovým sirupom, čím vznikne veľmi sladký pokrm. Francúzi majú jedny z najdekadentnejších dezertov na svete, napríklad crème brûlée. Na rozdiel od mnohých dezertov nie je crème brûlée príliš sladký. Namiesto toho je krémový, bohatý a pripravený z hustej smotany. Crème brûlée je taký krémový a bohatý, že ho vaše telo dokáže bezproblémovo stráviť. Gelato je najznámejší taliansky dezert. Je menej hustý a viac hladký a krémový ako zmrzlina. Gelato často obsahuje menej cukru a tuku ako bežná zmrzlina, ale napriek tomu chutí úžasne.

Dezerty z Ázie

Jedným z najznámejších dezertov v Ázii sú čínske storočné vajcia. Ide o vajcia konzervované v zmesi hliny, popola, soli a ďalších prísad. Potom sa jedia so sójovou omáčkou, zázvorovou a cesnakovou omáčkou alebo so sladkým či slaným sirupom. Indické dezerty sa často pripravujú s ovocím a orechmi, s menším množstvom sladidiel ako západné dezerty. Aam kheer je obľúbený indický dezert zo sušeného manga a ryže. Existuje mnoho druhov indických dezertov, ktoré vyhovujú všetkým chutiam. Mnohé ázijské dezerty sa sladia palmovým cukrom. Ide o sladidlo vyrábané zo šťavy paliem. Palmový cukor je mierne karamelový, ale menej spracovávaný a menej rafinovaný.

Dezerty z Ameriky

Americké dezerty sú často silne ovplyvnené anglickým koloniálnym dedičstvom. Jedným z najznámejších dezertov je jablkový koláč. Zvyčajne sa podáva teplý s kopčekom zmrzliny. Jablkový koláč sa pripravuje z pečených jabĺk so sladkou polevou zo škorice, cukru a masla. Americký juh je známy množstvom rôznych druhov sladkého pečiva. Jedným z najobľúbenejších je banánový chlieb. Je to sladký chlieb pripravený z banánov a ďalších prísad, ako je čokoláda, orechy alebo sušené ovocie. Karibik je tiež známy svojimi dezertmi. Guava alebo plantain sa používa na výrobu sladkého chleba, ktorý je obľúbený v Karibiku, Strednej a Južnej Amerike.

Dezerty z Afriky

Mnohé africké dezerty sa vyrábajú z ovocia alebo orechov. Tie sa často varia v sirupe, sušia alebo sa z nich pripravuje koláč alebo chlieb. Veľmi obľúbeným africkým ovocím je mango, z ktorého sa v mnohých afrických krajinách pripravuje yam alebo mangový lepkavý puding. Batátový alebo mangový lepkavý puding sa pripravuje zo sladených batátov alebo manga, ktoré sa varia v sirupe.

To najlepšie zo všetkých svetov: spojené dezerty!

Fúzovaná kuchyňa je kombinácia rôznych kuchárskych štýlov a chutí z rôznych kultúr, aby sa vytvoril nový pokrm. Fúzované dezerty sú dezerty, ktoré sa spojili z rôznych dezertov z rôznych kultúr. Príkladom fúzovaných dezertov je japonský cheesecake s japonskou príchuťou alebo crème caramel, ktorý je kombináciou crème brûlée a karamelu. Na svete existuje mnoho variácií tort a iných dezertov, z ktorých si každý môže nájsť niečo, čo mu vyhovuje. Nezáleží na tom, odkiaľ pochádzate, každý si nájde svoj dezert!

Záver

Dezert, rovnako ako takmer každé iné jedlo, vám môže poskytnúť dôležité živiny a vitamíny. Vo väčšine kultúr sú dezerty vyhradené na špeciálne príležitosti a nejedia sa každý deň. Našťastie je na svete veľa variácií koláčov a iných dezertov, že si každý môže nájsť niečo, čo mu vyhovuje! Na výber je toľko skvelých dezertov a pečiva.

@Autor: Milan Katrinec, texty v tomto článku nie je možné voľne síriť bez súhlasu autora

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Sladké novinky do vášho e-mailu
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
Najčítanejšie na blogu
Kde nás nájdete

Pri Strelnici 1

Bratislava - Trnávka, 82104

Kontakty
Logo
FondaCake
Katrinec Milan
Katrinec Milan
Volajte v čase(Po-Ne, 8-22 hod.)
@FondaCake s.r.o.